lamotek.pl

Polędwiczka w pieprzu z brukselką • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Polędwiczka w pieprzu z brukselką

Szukasz pomysłu na łatwy i pyszny obiad? Spróbuj kruchej polędwiczki otulonej pieprzem i brukselki z dodatkiem ziołowego pesto!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
brukselka - 300 g
cytryna - 1 szt.
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny, ziarnisty - 2 łyżki
natka pietruszki - 20 g
pistacje - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
grana padano - 50 g
polędwica wieprzowa - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.OBSMAŻAMY POLĘDWICZKĘ:
Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.
2.GOTUJEMY BRUKSELKĘ:
Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.
Polędwiczka w pieprzu z brukselką

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBSMAŻAMY POLĘDWICZKĘ

Polędwiczki w temperaturze pokojowej myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu. Obtaczamy w nim polędwiczki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Obsmażamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 4-5 minut.

2

GOTUJEMY BRUKSELKĘ

Brukselkę myjemy. Następnie nacinamy na krzyż od spodu, przy jej najtwardszej części. Wrzucamy do dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 3-4 minut, a następnie odcedzamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Do misy blendera wrzucamy czosnek, pistacje, połowę liści pietruszki i bazylii, w stosunku 1:1, oraz ser grana padano. Wlewamy oliwę i miksujemy. Dodajemy resztę bazylii i pietruszki, ponownie w proporcji 1:1. Miksujemy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Mięso wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy, aby odpoczęło przez około 8-9 minut. Brukselkę obtaczamy w połowie pesto. Posypujemy skórką otartą z wyszorowanej cytryny i skrapiamy dodatkowo sokiem. Wykładamy brukselkę na talerz wraz z kolejną porcją pesto. Polędwiczki ponownie wkładamy do piekarnika na około 2 minuty. Następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu. Polędwiczkę możemy teraz doprawić solą, dekorujemy listkami bazylii, dodatkowo możemy skropić odrobiną soku z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1856,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

12,7 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

60 g

Podobne przepisy