lamotek.pl

Muffinki jednorożce • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Muffinki jednorożce

Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier - 125 g
cukier wanilinowy - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
masło - 80 g
maślanka - 50 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 300 g
cukier puder - 1 łyżeczka
masa cukrowa biała - 250 g
malina - 10 g
śmietan fix - 60 g
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilę i dodajemy kolejno: miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą.
2.SZPRYCUJEMY CIASTO I PIECZEMY MUFFINKI:
Białe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.
4.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ:
Z połowy białej masy cukrowej formujemy kulki, które następnie wałkujemy na desce, tworząc podłużny, zaostrzony na końcach kształt. Składamy go na pół, a końce zwijamy ciasno w spiralę. Podstawę odcinamy, by skrócić róg.
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ:
Wystudzone muffinki umieszczamy w papilotkach. Połowę schłodzonego kremu przekładamy do osobnej miski. Dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.
Muffinki jednorożce

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota. Dodajemy żółtka, ubijamy chwilę i dodajemy kolejno: miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Miksujemy, aż składniki się połączą.

2

SZPRYCUJEMY CIASTO I PIECZEMY MUFFINKI

Białe ciasto szprycujemy za pomocą rękawa cukierniczego do form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota z dodatkiem bitej śmietany w proszku. Gotowy krem wstawiamy do lodówki.

4

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Z połowy białej masy cukrowej formujemy kulki, które następnie wałkujemy na desce, tworząc podłużny, zaostrzony na końcach kształt. Składamy go na pół, a końce zwijamy ciasno w spiralę. Podstawę odcinamy, by skrócić róg.

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Wystudzone muffinki umieszczamy w papilotkach. Połowę schłodzonego kremu przekładamy do osobnej miski. Dodajemy zmiksowane i przetarte przez sito owoce leśne. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4400,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

366,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

55,7 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy