Bób z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj sezon na bób i przygotuj pyszne i łatwe danie – bób z boczkiem i ziemniakami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kroimy w kostkę. Bób obieramy z łupinek. Cząber myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20-25 minut, aż będą miękkie.
GOTUJEMY BÓB
W międzyczasie cebulę i boczek podsmażamy na roztopionym maśle aż do zeszklenia. Posypujemy mąką i dusimy przez 1 minutę, mieszając. Rozcieńczamy odrobiną wody, dobrze przy tym mieszając. Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy bób i cząber, przyprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut.
PODAJEMY ZIEMNIAKI Z BOBEM
Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. Bób doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3412,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
853,2 kcal
Tłuszcz
47,7 g
Węglowodany
78 g
Błonnik
32 g
Białko
32 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
Najlepszy pomysł na śniadanie? Domowy chleb pszenno-żytni! Ten według przepisu Pawła ma chrupiącą skórkę, jest pełen ziaren słonecznika i naprawdę zachwyca smakiem.

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z jogurtem i borówkami
W tym deserze rządzą borówki! Domowe gofry Kingi podane z jogurtem greckim, borówkową frużeliną i świeżymi owocami mają szansę, by trafić na listę Twoich ulubionych słodkich potraw! Sprawdź, jak smakują!

Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kaszą i ziarnami
Pożywne kasze, ziarna, moc warzyw i dressing w stylu azjatyckim – taka sałatka zasługuje na stałe miejsce w Twoim menu! Według przepisu Kingi przygotujesz ją naprawdę szybko.

Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!