lamotek.pl

Karkówka w sosie własnym z cebulą • przepis • składniki • przygotowanie

Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Karkówka w sosie własnym z cebulą

Masz chęć na soczyste, pełne aromatu danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad? Karkówka w sosie własnym z cebulą to klasyk, który zachwyci każdego miłośnika domowej kuchni! Delikatne, rozpływające się w ustach mięso i aksamitny sos z nutą słodkiej cebuli tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
bulion - 400 ml
cebula - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
mąka pszenna - 60 g
olej - 4 łyżki
sól - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 4 szt.
majeranek - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO:
Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Osuszamy ją ręcznikiem, a potem kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie każdy kawałek solimy z każdej ze stron.
2.OBTACZAMY KARKÓWKĘ W MĄCE:
Wysypujemy mąkę na talerz, a potem obtaczamy w niej karkówkę.
3.PODSMAŻAMY MIĘSO:
Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i podsmażamy na niej karkówkę z obu stron, po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Karkówka powinna nabrać rumianego koloru. Odstawiamy patelnię na bok.
4.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej (pozostałe 2 łyżki) i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Obieramy czosnek, drobno go siekamy i dodajemy do cebuli. Mieszamy, smażymy pół minuty i ściągamy patelnię z ognia.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Ponownie ustawiamy patelnię z karkówką na kuchence. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i podduszamy na małym ogniu.
6.DOPRAWIAMY KARKÓWKĘ:
Doprawiamy karkówkę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, papryką i pieprzem. Mieszamy.
7.PODLEWAMY KARKÓWKĘ BULIONEM:
Podlewamy mięso bulionem i ponownie mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem przez 40 minut.
8.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Do kubka wlewamy 3 łyżki sosu, który wytworzył się na patelni i dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy, a potem wlewamy zawartość kubka na patelnię. Mieszamy, aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Całość dusimy, aż sos zgęstnieje.
9.PODAJEMY KARKÓWKĘ:
Gotową karkówkę podajemy z puree ziemniaczanym i surówką lub innymi dodatkami.
Karkówka w sosie własnym z cebulą

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO

Karkówkę myjemy i oczyszczamy z błonek. Osuszamy ją ręcznikiem, a potem kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie każdy kawałek solimy z każdej ze stron.

2

OBTACZAMY KARKÓWKĘ W MĄCE

Wysypujemy mąkę na talerz, a potem obtaczamy w niej karkówkę.

3

PODSMAŻAMY MIĘSO

Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i podsmażamy na niej karkówkę z obu stron, po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Karkówka powinna nabrać rumianego koloru. Odstawiamy patelnię na bok.

4

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w pióra. Na mniejszej patelni rozgrzewamy olej (pozostałe 2 łyżki) i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Obieramy czosnek, drobno go siekamy i dodajemy do cebuli. Mieszamy, smażymy pół minuty i ściągamy patelnię z ognia.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Ponownie ustawiamy patelnię z karkówką na kuchence. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszamy i podduszamy na małym ogniu.

6

DOPRAWIAMY KARKÓWKĘ

Doprawiamy karkówkę majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, papryką i pieprzem. Mieszamy.

7

PODLEWAMY KARKÓWKĘ BULIONEM

Podlewamy mięso bulionem i ponownie mieszamy. Dusimy całość pod przykryciem przez 40 minut.

8

ZAGĘSZCZAMY SOS

Do kubka wlewamy 3 łyżki sosu, który wytworzył się na patelni i dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy, a potem wlewamy zawartość kubka na patelnię. Mieszamy, aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Całość dusimy, aż sos zgęstnieje.

9

PODAJEMY KARKÓWKĘ

Gotową karkówkę podajemy z puree ziemniaczanym i surówką lub innymi dodatkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2085,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36,2 g

🌾

Węglowodany

19,9 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

40,3 g

Podobne przepisy