lamotek.pl

Qurrito — quesadilla z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Qurrito — quesadilla z kurczakiem

Masz ochotę na coś szybkiego, sycącego i pełnego smaku? Qurrito, czyli quesadilla z kurczakiem, to idealny sposób na wprowadzenie odrobiny egzotyki do codziennego menu. Połączenie chrupiącej tortilli, soczystego kurczaka i ciągnącego się sera sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu. Sprawdź nasz przepis na bajecznie pyszne qurrito!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pojedynczy filet z kurczaka - 400 g
tortilla - 4 szt.
ser cheddar - 300 g
papryka czerwona - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 80 g
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szczypta
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
kumin - 0,5 łyżeczki
chili mielone - 0,5 łyżeczki
pomidor czerwony - 3 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 2 gałązki
limonka - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka starannie myjemy, a potem kroimy w paski. W misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy poza kolendrą, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Przekładamy do niej kurczaka i mieszamy. Zawijamy miskę folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
2.ŚCIERAMY SER:
Cheddar ścieramy na tarce wprost do miseczki.
3.SMAŻYMY KURCZAKA:
Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją lekko, a następnie wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż mięso nabierze rumianego koloru. Przekładamy do umytej miski.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Paprykę myjemy i wycinamy z niej gniazdo nasienne. Przekrawamy ją na pół, a potem kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy i wraz z papryką wkładamy do miski z kurczakiem.
5.KROIMY SKŁADNIKI:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory starannie myjemy, osuszamy, a potem przekrawamy na pół. Kroimy je w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski.
6.SIEKAMY KOLENDRĘ:
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty składników na salsę.
7.DOPRAWIAMY SALSĘ:
Do salsy dodajemy sól i pieprz. Wyciskamy sok z połówki limonki. Wszystko mieszamy.
8.SKŁADAMY QUESADILLĘ:
Na większej patelni układamy placek tortilli. Układamy na nim równomiernie wszystkie składniki: najpierw ser, potem warzywa, kurczaka oraz salsę i znowu ser. Przykrywamy drugą tortillą.
9.SMAŻYMY QUESADILLĘ:
Przesmażamy tortillę z obu stron. Musi porządnie się zrumienić, aby ser się roztopił (można docisnąć ją delikatnie łopatką). Powtarzamy proces z pozostałymi dwoma tortillami.
10.DEKORUJEMY QUESADILLĘ:
Kolendrę siekamy i posypujemy nią gotowe quesadille. Kroimy na trójkąty. Pyszny posiłek w stylu meksykańskim jest gotowy!
Qurrito — quesadilla z kurczakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka starannie myjemy, a potem kroimy w paski. W misce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy poza kolendrą, dodajemy 2 łyżki oliwy i mieszamy. Przekładamy do niej kurczaka i mieszamy. Zawijamy miskę folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.

2

ŚCIERAMY SER

Cheddar ścieramy na tarce wprost do miseczki.

3

SMAŻYMY KURCZAKA

Ustawiamy patelnię na kuchence i rozgrzewamy ją lekko, a następnie wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż mięso nabierze rumianego koloru. Przekładamy do umytej miski.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Paprykę myjemy i wycinamy z niej gniazdo nasienne. Przekrawamy ją na pół, a potem kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy i wraz z papryką wkładamy do miski z kurczakiem.

5

KROIMY SKŁADNIKI

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory starannie myjemy, osuszamy, a potem przekrawamy na pół. Kroimy je w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski.

6

SIEKAMY KOLENDRĘ

Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do reszty składników na salsę.

7

DOPRAWIAMY SALSĘ

Do salsy dodajemy sól i pieprz. Wyciskamy sok z połówki limonki. Wszystko mieszamy.

8

SKŁADAMY QUESADILLĘ

Na większej patelni układamy placek tortilli. Układamy na nim równomiernie wszystkie składniki: najpierw ser, potem warzywa, kurczaka oraz salsę i znowu ser. Przykrywamy drugą tortillą.

9

SMAŻYMY QUESADILLĘ

Przesmażamy tortillę z obu stron. Musi porządnie się zrumienić, aby ser się roztopił (można docisnąć ją delikatnie łopatką). Powtarzamy proces z pozostałymi dwoma tortillami.

10

DEKORUJEMY QUESADILLĘ

Kolendrę siekamy i posypujemy nią gotowe quesadille. Kroimy na trójkąty. Pyszny posiłek w stylu meksykańskim jest gotowy!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3110,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

777,7 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

48,8 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

47,4 g

Podobne przepisy