lamotek.pl

Śląska ciapkapusta (panczkraut) • przepis • składniki • przygotowanie

Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Śląska ciapkapusta (panczkraut)

Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
kapusta kiszona - 600 g
kminek cały - 1 łyżka
majeranek - 1,5 łyżeczki
natka pietruszki - 5 g
olej słonecznikowy - 1 łyżka
pieprz biały - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
boczek wędzony - 250 g
ziele angielskie - 5 szt.
ziemniak - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ:
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ½ łyżeczki majeranku.
2.GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ:
Odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości z kminkiem oraz zielem angielskim.
3.GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY:
Dwa ziemniaki kroimy w kostkę razem ze skórką. Przekładamy do garnka z zebranym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty. Doprawiamy łyżeczką majeranku. Gotujemy ok. 20 minut (ziemniaki gotowane w ten sposób nie będą całkowicie miękkie).
4.ŁĄCZYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI NA CIAPKAPUSTĘ:
Ugotowaną kapustę odciskamy łyżką z nadmiaru płynu. Przekładamy bez przypraw do uparowanych wcześniej ziemniaków, a następnie całość rozcieramy krótko za pomocą łyżki tak, aby ziemniaki były utarte, ale nie za mocno (ich konsystencja nie powinna przypominać purée). Doprawiamy solą i białym pieprzem.
5.PODAJEMY CIAPKAPUSTĘ:
Ciapkapustę posypujemy ziemniakami odcedzonymi z soku z kapusty, boczkiem przesmażonym z cebulą i porwaną w dłoniach natką pietruszki.
Śląska ciapkapusta (panczkraut)

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ

Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ½ łyżeczki majeranku.

2

GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości z kminkiem oraz zielem angielskim.

3

GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY

Dwa ziemniaki kroimy w kostkę razem ze skórką. Przekładamy do garnka z zebranym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty. Doprawiamy łyżeczką majeranku. Gotujemy ok. 20 minut (ziemniaki gotowane w ten sposób nie będą całkowicie miękkie).

4

ŁĄCZYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI NA CIAPKAPUSTĘ

Ugotowaną kapustę odciskamy łyżką z nadmiaru płynu. Przekładamy bez przypraw do uparowanych wcześniej ziemniaków, a następnie całość rozcieramy krótko za pomocą łyżki tak, aby ziemniaki były utarte, ale nie za mocno (ich konsystencja nie powinna przypominać purée). Doprawiamy solą i białym pieprzem.

5

PODAJEMY CIAPKAPUSTĘ

Ciapkapustę posypujemy ziemniakami odcedzonymi z soku z kapusty, boczkiem przesmażonym z cebulą i porwaną w dłoniach natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1322 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,5 kcal

🥑

Tłuszcz

27,5 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy