lamotek.pl

Pęczak z orzechami i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Pęczak z orzechami i pieczarkami

Spróbuj kaszy pełnej smaku i aromatów – z dodatkiem orzechów, kwasu chlebowego, a także orzeźwiającej cytryny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza pęczak - 150 g
orzech laskowy - 50 g
orzeszki piniowe - 50 g
nasiona słonecznika - 50 g
brokuł - 1 szt.
pieczarka - 250 g
kwas chlebowy - 100 ml
cytryna - 1 szt.
masło - 100 g
ser bursztyn - 30 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
cukier - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.
2.OBGOTOWUJEMY BROKUŁ:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
3.DODAJEMY MASŁO:
Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.
Pęczak z orzechami i pieczarkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy kaszę pęczak i chwilę prażymy, zalewamy wodą (stosunek kaszy do wody 1:2,5). Orzechy laskowe, sosnowe i słonecznik prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, na złoty kolor przez około 8-10 minut. Orzechy laskowe obieramy.

2

OBGOTOWUJEMY BROKUŁ

Brokuł dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy (powinny być lekko twarde). Pokrojone na cząstki pieczarki obsmażamy na patelni, zalewamy kwasem chlebowym i czekamy, aż płyn odparuje. Dodajemy kaszę, skórkę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

3

DODAJEMY MASŁO

Dodajemy masło, dokładnie mieszamy, czekamy, aż masło się rozpuści. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wrzątku, żeby całość nabrała kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy różyczki brokułu, posiekany tymianek, orzechy oraz starty ser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2828 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471,3 kcal

🥑

Tłuszcz

33,8 g

🌾

Węglowodany

36,3 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy