Suflet czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4-5 MAŁYCH
miseczek (ramekinów) do pieczenia Przygotowanie Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA
mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
DO UBITYCH JAJ
wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
MAŁE FOREMKI SMARUJEMY
rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią.
UPIECZONE SUFLETY DELIKATNIE
wyjmujemy z piekarnika.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2100 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
525 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem
Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

Herbata myśliwska
Herbata zimą musi nie tylko smakować, ale przede wszystkim rozgrzewać. Spróbuj tej z rumem i wiśniówką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

3 sposoby na chutney jabłkowy
Chutney to doskonały dodatek do mięs, ryb czy pieczonych warzyw – a Karol ma na niego aż trzy sposoby!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!