lamotek.pl

Suflet czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie

Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Suflet czekoladowy

Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier puder - 70 g
czekolada deserowa - 125 g
masło - 100 g
mąka pszenna tortowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4-5 MAŁYCH:
miseczek (ramekinów) do pieczenia Przygotowanie Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
2.CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA:
mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
3.DO UBITYCH JAJ:
wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
4.MAŁE FOREMKI SMARUJEMY:
rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą.
5.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią.
6.UPIECZONE SUFLETY DELIKATNIE:
wyjmujemy z piekarnika.
7.JAK PODAWAĆ PODAJEMY:
na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.
Suflet czekoladowy

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4-5 MAŁYCH

miseczek (ramekinów) do pieczenia Przygotowanie Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.

2

CZEKOLADĘ ŁAMIEMY NA

mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.

3

DO UBITYCH JAJ

wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.

4

MAŁE FOREMKI SMARUJEMY

rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą.

5

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią.

6

UPIECZONE SUFLETY DELIKATNIE

wyjmujemy z piekarnika.

7

JAK PODAWAĆ PODAJEMY

na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2100 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

525 kcal

🥑

Tłuszcz

34,4 g

🌾

Węglowodany

44,4 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy