Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
LASKI WANILII PRZECINAMY WZDŁUŻ
na pół i tępą stroną noża wyjmujemy nasionka. Mleko, nasionka wanilii oraz same laski podgrzewamy. W mikserze ucieramy rozdrobniony marcepan, 90 g cukru oraz jedno żółtko. Stopniowo dodajemy pozostałe jajka i miksujemy do powstania puszystej masy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżeczkami cukru. Laski wanilii wyciągamy z ciepłego mleka, zalewamy nim drożdże i dokładnie mieszamy.
ORZECHY DROBNO MIELEMY I
przesypujemy do miski. Marcepan ucieramy z żółtkami, żurawinami namoczonymi w rumie oraz sokiem wyciśniętym z połowy pomarańczy. Dokładnie mieszamy ze zmielonymi orzechami. W razie potrzeby dodajemy więcej soku.
WYROŚNIĘTE CIASTO DROŻDŻOWE WYJMUJEMY
na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt równego prostokąta o grubości około 1 cm. Równomiernie smarujemy niewielką ilością roztopionego masła oraz całym przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 5 równych części.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6708 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
335,4 kcal
Tłuszcz
14,1 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem gruszkowo-cynamonowy
Doskonały do kanapek, ciast i naleśników - dżem z gruszek z aromatycznym cynamonem!

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników nieoczywistych w smaku pikli. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko kurkumę, ale także czosnek, imbir i inne aromatyczne dodatki, które sprawią, że ogórki zachwycą Ciebie i domowników. Nie czekaj, spróbuj ich już dziś i odkryj nowe oblicze tradycyjnych przetworów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik daktylowy
Bardzo słodki, mocno czekoladowy deser na bazie biszkoptu i daktyli. Jego pyszny smak skusi każdego miłośnika słodyczy.

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Drobiowe udka duszone ze szpinakiem, a do tego pieczone, chrupiące ziemniaki na ostro. Kurczak inny niż wszystkie!

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.