Malinowe serduszka • przepis • składniki • przygotowanie
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
przygotowujemy mus malinowy
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przetarte przez sito maliny mieszamy z cukrem pudrem. Podgrzewamy do temperatury około 45°C. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i rozpuszczoną białą czekoladę.
zamrażamy mus w foremkach
Foremki delikatnie przecieramy ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Wypełniamy musem malinowym i wstawiamy do zamrażarki do całkowitego zestalenia.
przygotowujemy chrupiącą masę
50 g czekolady deserowej ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekoladę z chrupkami rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Dodajemy pokruszone rurki waflowe, miękkie masło oraz wiórki czekoladowe. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
schładzamy
Na papierze do pieczenia rozkładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy na grubość około 5 mm. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
wycinamy serduszka
Pozostałe 50 g czekolady deserowej rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Chrupiącą masę wyjmujemy z lodówki i ściągamy górną warstwę papieru do pieczenia. Wierzch równomiernie smarujemy roztopioną czekoladą. Kiedy stężeje, obracamy na drugą stronę. Wycinamy serduszka trochę większe od tych z musu malinowego.
przyrządzamy żel malinowy
Przetarte przez sito maliny łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy.
łączymy wszystkie elementy ciasteczek
Z foremek wyjmujemy serduszka z musu malinowego. Zamrożone serduszka oblewamy tężejącym żelem malinowym i od razu nakładamy na serduszka z chrupiącej masy. Odstawiamy do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
dekorujemy
Gotowe serduszka przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4116 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Bananowiec
Kruchy spód, puszysta masa bananowa i owocowa galaretka – takie pyszne trio składa się na ciasto bananowiec, które przygotujesz bez pieczenia. Wykorzystaj do niego bardzo dojrzałe banany!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!

Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.