Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BAKŁAŻAN
Bakłażan pokrojony w grubą kostkę podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż uzyskamy rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
MARYNUJEMY I PIECZEMY ŁOSOSIA
Drobno posiekaną bazylię polewamy na desce olejem i rozcieramy za pomocą noża.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy chwilę na patelni, na której wcześniej smażyliśmy bakłażan.
GOTUJEMY MAKARON I PODAJEMY PAPARDELLE
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy papardelle na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3196,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
799,2 kcal
Tłuszcz
41,9 g
Węglowodany
78,4 g
Błonnik
28,9 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Sos ze świeżych prawdziwków, który może być dodatkiem do dowolnych klusek, makaronów i mięs. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.