Żeberka ostro pikantne • przepis • składniki • przygotowanie
Nie ma grilla bez żeberek! Wypróbuj naszą bardzo smakowitą i pikantną wersję.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻEBERKA ZALEWAMY
wodą, obgotowujemy około 30 minut, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz.
WYJMUJEMY ŻEBERKA, STUDZIMY,
a wywar wykorzystujemy do ugotowania np. ZUPY. SKŁADNIKI MARYNATY MIESZAMY: dokładnie.
DO SPOREJ MISKI
lub szczelnego worka wkładamy żeberka, dodajemy marynatę, dokładnie obtaczamy w niej żeberka, tak żeby dobrze pokryła mięso.
ŻEBERKA WYJMUJEMY Z
marynaty, lekko otrząsamy mięso z jej nadmiaru, układamy na grillu i smażymy, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
814,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
203,6 kcal
Tłuszcz
0,5 g
Węglowodany
47,6 g
Błonnik
3,1 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.

Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybki stir fry z krewetkami
Ekspresowy, chrupiący, pełen warzyw i smaków w azjatyckim stylu! Jeśli ochota na stir fry z krewetkami pojawi się nagle, przygotuj go koniecznie według przepisu Kingi!

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ser pavé zapiekany w chlebie
Ten pieczony chlebek można przygotować w wielu odsłonach, ale warto wypróbować go w wersji z serem pavé du vivarois. Jest on wyjątkowo kremowy, o charakterystycznym śmietankowym wnętrzu i doskonale pasuje do szynki jambon d'auvergne.

Pasta z tuńczyka
Niezwykle szybka w przygotowaniu pasta z tuńczyka z domowym majonezem, czyli klasyczne smarowidło na kanapki. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje!

Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!