lamotek.pl

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera

Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś - 450 g
por - 2 szt.
chili płatki - 3 szczypty
ser gorgonzola z mascarpone i pistacjami - 150 g
maślanka - 50 ml
olej z pestek dyni - 1 łyżka
natka pietruszki - 1 pęczek
bazylia świeża - 1 pęczek
cytryna - 0,3 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Łososia z obu stron obficie posypujemy solą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na 10-15 minut. Gotową rybę myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
2.PODSMAŻAMY PORY:
Z porów odkrawamy białe części, przekrawamy je na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy je w półtalarki i krótko podsmażamy na patelni. Kiedy pory zaczną mięknąć, doprawiamy je 2 szczyptami płatków chili i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowane składniki ściągamy z patelni i odkładamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Ser rozcieramy w misce, aż jego konsystencja stanie się bardziej kremowa. Następnie dodajemy do niego wystudzone pory, ostatnią szczyptę płatków chili i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
4.SMAŻYMY I PIECZEMY ŁOSOSIA:
Rybę nacieramy olejem i krótko przesmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i wykładamy na niego mus z sera i porów. Całość zapiekamy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do miseczki dodajemy maślankę, sól i olej z pestek dyni. Całość dokładnie mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ:
Bazylię i natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z ⅓ cytryny. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i mieszamy.
7.PODAJEMY DANIE:
Łososia doprawiamy według uznania miodem i wykładamy na talerz. Następnie na rybie układamy sałatkę z ziół, a obok wylewamy odrobinę sosu z maślanki.
Łosoś zapiekany z musem z porów i sera

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Łososia z obu stron obficie posypujemy solą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na 10-15 minut. Gotową rybę myjemy pod zimną, bieżącą wodą.

2

PODSMAŻAMY PORY

Z porów odkrawamy białe części, przekrawamy je na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy je w półtalarki i krótko podsmażamy na patelni. Kiedy pory zaczną mięknąć, doprawiamy je 2 szczyptami płatków chili i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowane składniki ściągamy z patelni i odkładamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Ser rozcieramy w misce, aż jego konsystencja stanie się bardziej kremowa. Następnie dodajemy do niego wystudzone pory, ostatnią szczyptę płatków chili i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

4

SMAŻYMY I PIECZEMY ŁOSOSIA

Rybę nacieramy olejem i krótko przesmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i wykładamy na niego mus z sera i porów. Całość zapiekamy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do miseczki dodajemy maślankę, sól i olej z pestek dyni. Całość dokładnie mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ

Bazylię i natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z ⅓ cytryny. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i mieszamy.

7

PODAJEMY DANIE

Łososia doprawiamy według uznania miodem i wykładamy na talerz. Następnie na rybie układamy sałatkę z ziół, a obok wylewamy odrobinę sosu z maślanki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2173,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1086,7 kcal

🥑

Tłuszcz

69,6 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

10,2 g

💪

Białko

63,5 g

Podobne przepisy