lamotek.pl

Krupnik z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Krupnik z pomidorami

Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jęczmienna - 150 g
żeberka wieprzowe,świeże - 300 g
cebula - 1 szt.
woda - 3,5 l
liść laurowy - 4 szt.
ziele angielskie - 8 szt.
pomidor czerwony - 3 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
marchew - 3 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
sól - 1 szczypta
pieprz kolorowy - 1 łyżka
świeży koperek - 2 łyżki
natka pietruszki - 6 gałązek
oliwa z oliwek - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY WARZYWA:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3.DODAJEMY KASZĘ I DOPRAWIAMY KRUPNIK:
Woreczki z kaszą rozcinamy. Kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Mieszamy. Zdejmujemy zupę z ognia.
4.PODAJEMY KRUPNIK:
Z krupniku wyjmujemy ugotowane żeberka, chwilę studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i dodajemy je z powrotem do zupy. Mieszamy.
Krupnik z pomidorami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY WARZYWA

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

3

DODAJEMY KASZĘ I DOPRAWIAMY KRUPNIK

Woreczki z kaszą rozcinamy. Kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ok. 15-20 minut. Krupnik doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy drobno posiekany koper. Mieszamy. Zdejmujemy zupę z ognia.

4

PODAJEMY KRUPNIK

Z krupniku wyjmujemy ugotowane żeberka, chwilę studzimy, a następnie oddzielamy mięso od kości i dodajemy je z powrotem do zupy. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1714,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

285,8 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

30,5 g

🥬

Błonnik

13,6 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy