Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami • przepis • składniki • przygotowanie
Serniczki o smaku malinowym podane w niezwykłej formie, czyli monoporcje. Dzięki umieszczonym w galaretce kwiatom i świeżym owocom będą pięknym deserem na wiosnę!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY POKRUSZONE CIASTECZKA Z MASŁEM
Ciastka bardzo drobno siekamy i mieszamy w misce z miękkim masłem.
PRZEKŁADAMY SPODY DO FORMY
Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek i przyciskamy np. dnem szklanki, aby było równe i zbite. Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
Maliny myjemy, rozgniatamy i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach. W misie miksera ubijamy śmietankę i łączymy ją z serkiem homogenizowanym i malinami.
NAKŁADAMY MASĘ NA SPODY I CHŁODZIMY
Gotową masę serową nakładamy na ciasteczkowe spody i całość chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce.
ROZPUSZCZAMY GALARETKĘ
W rondelku zagotowujemy wodę, następnie zdejmujemy ją z ognia i cały czas mieszając, dodajemy przezroczystą galaretkę. Czekamy, aż galaretka zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejąca.
DODAJEMY KWIATY I OWOCE DO GALARETKI
Do półkolistych foremek wlewamy odrobinę galaretki i układamy na niej kwiaty i owoce. Następnie uzupełniamy formy galaretką, tak aby przykryła składniki w środku. Tak przygotowane galaretki chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
ŁĄCZYMY SERNICZKI Z GALARETKAMI
Schłodzone serniczki łączymy z półkulami z galaretki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1861,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
310,2 kcal
Tłuszcz
25,8 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone frytki warzywne z dipem curry
Lubisz smak curry? Przygotuj dip curry i podaj go z doskonałymi pieczonymi frytkami z aż czterech rodzajów warzyw. To idealna przekąska na wieczór filmowy lub imprezę z przyjaciółmi.

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Sałatka z kotlecikami z kalafiora
Niezwykle sycąca sałatka z kotlecikami z kalafiora, humusem i świeżą kolendrą. Sprawdź, jak łatwo i szybko można przygotować wspaniały obiad pełen warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!