Świąteczna nalewka bakaliowa • przepis • składniki • przygotowanie
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP
Wodę zagotowujemy z cukrem trzcinowym i przyprawami (gotujemy ok. 10 minut), odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy.
SPIRYTUS ŁĄCZYMY Z BAKALIAMI
Do gąsiorka lub dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej wymieszanym syropem ze spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7-8 tygodni (2 razy w tygodniu mieszamy nalewkę, potrząsając delikatnie naczyniem).
PRZECEDZAMY
Po upływie tego czasu nalewkę przecedzamy najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (przez papierowy filtr do kawy lub gazę złożoną kilkukrotnie). Przelewamy w wyparzone butelki lub karafki, szczelnie zamykamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej smakuje po leżakowaniu minimum miesiąc w butelkach, wtedy nabiera pięknego bursztynowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8090,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
8090,1 kcal
Tłuszcz
46,3 g
Węglowodany
731,6 g
Błonnik
36 g
Białko
27,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem
Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!