lamotek.pl

Frytki z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie

Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Frytki z sosem serowym

Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

frytki mrożone - 300 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
ser cheddar - 100 g
śmietana 30% - 150 ml
gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
cebula dymka - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY FRYTKI:
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równomiernie mrożone frytki. Pieczemy frytki około 10 minut, po czym przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Kiedy będą odpowiednio zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy mieszanką soli i papryki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY:
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy przez około minutę, aż utworzy się jasna zasmażka. Stopniowo wlewamy śmietanę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż ser się roztopi i sos stanie się gładki.
3.PRZYGOTOWUJEMY DANIE:
Frytki dzielimy na porcje, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, posypujemy posiekaną cebulą dymką oraz papryczką chili i podajemy danie.
Frytki z sosem serowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY FRYTKI

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równomiernie mrożone frytki. Pieczemy frytki około 10 minut, po czym przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Kiedy będą odpowiednio zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy mieszanką soli i papryki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy przez około minutę, aż utworzy się jasna zasmażka. Stopniowo wlewamy śmietanę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż ser się roztopi i sos stanie się gładki.

3

PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Frytki dzielimy na porcje, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, posypujemy posiekaną cebulą dymką oraz papryczką chili i podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1282,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

46,5 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

17,2 g

Podobne przepisy