lamotek.pl

Sum w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Sum w śmietanie

Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 0,5 l
chrzan tarty - 2 łyżki
cukier - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
natka pietruszki - 10 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sum - 500 g
śmietana 18% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.UMYTĄ RYBĘ KROIMY:
na mniejsze kawałki, gotujemy na małym ogniu w bulionie mniej więcej około 15 minut.
2.NA PATELNI ROZPUSZCZAMY:
masło, dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę.
3.MIESZAMY DO:
zgęstnienia.
4.DOPRAWIAMY DO SMAKU:
solą, pieprzem, cukrem.
5.DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ:
pietruszki.
6.KAWAŁKI UGOTOWANEJ RYBY:
układamy na talerzu, polewamy ciepłym sosem.
Sum w śmietanie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UMYTĄ RYBĘ KROIMY

na mniejsze kawałki, gotujemy na małym ogniu w bulionie mniej więcej około 15 minut.

2

NA PATELNI ROZPUSZCZAMY

masło, dodajemy chrzan, dolewamy śmietankę.

3

MIESZAMY DO

zgęstnienia.

4

DOPRAWIAMY DO SMAKU

solą, pieprzem, cukrem.

5

DODAJEMY POSIEKANĄ NATKĘ

pietruszki.

6

KAWAŁKI UGOTOWANEJ RYBY

układamy na talerzu, polewamy ciepłym sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

988 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

3,3 g

🥬

Błonnik

20,1 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy