Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MISECZKI Z TORTILLI
Piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzewamy do 180°C. Z tortilli wykrawamy po trzy krążki i smarujemy je połową oliwy. Formę do pieczenia muffinek smarujemy pozostałą oliwą. Do otworów w formie wkładamy wykrojone placuszki, delikatnie dociskając je do dna. Pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mielone mięso podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy już się podsmaży, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mieloną paprykę chili. Całość smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy krojone pomidory, syrop z agawy i ocet balsamiczny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na kremową masę. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę, posiekaną kolendrę oraz sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Do miseczek z tortilli nakładamy po łyżce mięsa. Mięso skrapiamy odrobiną kwaśnej śmietany oraz guacamole. Dokładamy drobno pokrojone pomidorki, starty ser oraz kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2851,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
713 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
9,6 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!