lamotek.pl

Tarta żurawinowa • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Tarta żurawinowa

Pyszna, lekko kwaskowa tarta na spodzie z ciastek korzennych z nadzieniem ze świeżych żurawin to idealny zimowy deser. Zdecyduj się na przepis Kingi i oczaruj każdego, kto spróbuje tego ciasta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

ciastka korzenne - 150 g
orzech włoski - 140 g
cukier trzcinowy - 3 łyżki
cukier drobny - 1,25 szkl
jajko - 3 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
sól - 1 szczypta
pomarańcza - 1 szt.
masło - 60 g
świeże owoce żurawiny - 50 g
rozmaryn świeży - 2 gałązki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD:
Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.
2.PIECZEMY SPÓD:
Gotową masą wykładamy formę do tarty, mocno dociskając ją do brzegów i spodu. Ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Podpieczony spód studzimy.
3.GOTUJEMY ŻURAWINY:
Owoce żurawiny przesypujemy do garnka, dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną pękać.
4.ŁĄCZYMY JAJKA ZE ZBLENDOWANYMI ŻURAWINAMI:
Ugotowane owoce blendujemy na gładką masę i studzimy. Jajka i żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą rózgi.
5.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO NADZIENIA:
Wymieszane jajka stopniowo dodajemy do wystudzonych, zblendowanych owoców, cały czas mieszając płyn rózgą. Po dokładnym połączeniu składników całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
6.DODAJEMY MASŁO DO MASY:
Masę zdejmujemy z ognia, doprawiamy ją szczyptą soli i po kawałku dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszając po każdym kawałku.
7.CHŁODZIMY MASĘ:
Gotową masę przelewamy na wystudzony spód tarty, wygładzamy wierzch, odstawiamy, aby przestygła do temperatury pokojowej, i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki.
8.PODAJEMY TARTĘ:
Schłodzoną tartę dekorujemy całymi i przekrojonymi na pół żurawinami, a także gałązkami rozmarynu.
Tarta żurawinowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.

2

PIECZEMY SPÓD

Gotową masą wykładamy formę do tarty, mocno dociskając ją do brzegów i spodu. Ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Podpieczony spód studzimy.

3

GOTUJEMY ŻURAWINY

Owoce żurawiny przesypujemy do garnka, dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną pękać.

4

ŁĄCZYMY JAJKA ZE ZBLENDOWANYMI ŻURAWINAMI

Ugotowane owoce blendujemy na gładką masę i studzimy. Jajka i żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą rózgi.

5

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO NADZIENIA

Wymieszane jajka stopniowo dodajemy do wystudzonych, zblendowanych owoców, cały czas mieszając płyn rózgą. Po dokładnym połączeniu składników całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

6

DODAJEMY MASŁO DO MASY

Masę zdejmujemy z ognia, doprawiamy ją szczyptą soli i po kawałku dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszając po każdym kawałku.

7

CHŁODZIMY MASĘ

Gotową masę przelewamy na wystudzony spód tarty, wygładzamy wierzch, odstawiamy, aby przestygła do temperatury pokojowej, i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki.

8

PODAJEMY TARTĘ

Schłodzoną tartę dekorujemy całymi i przekrojonymi na pół żurawinami, a także gałązkami rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4642,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

464,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,9 g

🌾

Węglowodany

55,4 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy