lamotek.pl

Makaron w sosie śmietankowym • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Makaron w sosie śmietankowym

Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 350 g
śmietana 30% - 200 ml
żółta cukinia - 80 g
cukinia - 80 g
ząbek czosnku - 2 szt.
parmezan - 80 g
masło - 40 g
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 1 g
bazylia świeża - 8 liści

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cukinie umyj, a następnie przekrój wzdłuż. Każdą z połówek pokrój na plasterki. Czosnek obierz i drobno poszatkuj.
2.SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK:
Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cukinię przez 4-5 minut, aż lekko zmięknie i się zarumieni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.
3.GOTUJEMY MAKARON:
W międzyczasie zagotuj w garnku wodę na makaron i osól ją. Wrzuć makaron do wody i ugotuj al dente (krócej o 2 minuty niż zaleca producent). Gdy makaron jest gotowy, odlej ok. 100 ml wody z garnka do kubka i dodaj go do smażącej się cukinii. Resztę wody wylej, a makaron odcedź i odłóż na bok.
4.HARTUJEMY ŚMIETANĘ:
Do kubka wlej śmietanę, a następnie powoli dodawaj do niej płyn z patelni, cały czas mieszając. Śmietana powinna lekko się podgrzać, dzięki czemu unikniesz jej zważenia w sosie.
5.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Dodaj zawartość kubka na patelnię i zamieszaj. Duś przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
6.DODAJEMY MAKARON:
Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj całość. Duś przez 5-6 minut.
7.SERWUJEMY MAKARON:
Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy, a następnie zetrzyj ser na każdą z porcji. Ozdób dwoma listkami bazylii i odrobiną pieprzu. Życzymy smacznego!
Makaron w sosie śmietankowym

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinie umyj, a następnie przekrój wzdłuż. Każdą z połówek pokrój na plasterki. Czosnek obierz i drobno poszatkuj.

2

SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK

Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cukinię przez 4-5 minut, aż lekko zmięknie i się zarumieni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Przypraw solą i pieprzem.

3

GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie zagotuj w garnku wodę na makaron i osól ją. Wrzuć makaron do wody i ugotuj al dente (krócej o 2 minuty niż zaleca producent). Gdy makaron jest gotowy, odlej ok. 100 ml wody z garnka do kubka i dodaj go do smażącej się cukinii. Resztę wody wylej, a makaron odcedź i odłóż na bok.

4

HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietanę, a następnie powoli dodawaj do niej płyn z patelni, cały czas mieszając. Śmietana powinna lekko się podgrzać, dzięki czemu unikniesz jej zważenia w sosie.

5

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodaj zawartość kubka na patelnię i zamieszaj. Duś przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.

6

DODAJEMY MAKARON

Dodaj makaron na patelnię i wymieszaj całość. Duś przez 5-6 minut.

7

SERWUJEMY MAKARON

Gotowy makaron przełóż do głębokich talerzy, a następnie zetrzyj ser na każdą z porcji. Ozdób dwoma listkami bazylii i odrobiną pieprzu. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2270,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

567,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

66,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy