lamotek.pl

Magdalenki w stylu hiszpańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Magdalenki w stylu hiszpańskim

Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 150 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 150 g
oliwa z oliwek - 150 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
3.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
4.SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY:
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
5.PIECZEMY MAGDALENKI:
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Magdalenki w stylu hiszpańskim

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.

3

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

4

SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

5

PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2207 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

33,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,5 g

Podobne przepisy

Magdalenki w stylu hiszpańskim - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl