lamotek.pl

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą • przepis • składniki • przygotowanie

Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą

Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 1000 g
oliwki czarne - 60 g
ząbek czosnku - 1 szt.
natka pietruszki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ciasto francuskie - 2 szt.
mozzarella - 250 g
pomidor suszony - 50 g
szynka parmeńska - 90 g
jajko - 1 szt.
mix sałat - 100 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
parmezan - 100 g
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ:
Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE:
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie  plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.
3.SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI:
Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).
4.PIECZEMY POLĘDWICZKI:
Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.
6.PODAJEMY DANIE:
Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TAPENADĘ

Czosnek i natkę pietruszki siekamy. Oliwki kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy z pieprzem w miseczce.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLĘDWICZKI W CIEŚCIE

Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku układamy 4 zachodzące na siebie  plastry szynki parmeńskiej. Na środku szynki układamy warstwowo (w formie paska o powierzchni polędwiczki) połowę tapenady, 6 suszonych pomidorów, liście bazylii, połowę plasterków mozzarelli i przykrywamy całość podsmażoną polędwiczką. Nadmiar ciasta francuskiego odcinamy i odkładamy do przygotowania dekoracji.

3

SKŁADAMY CIASTO Z POLĘDWICZKAMI

Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody. Ciasto zawijamy wokół polędwiczki, całkowicie ją pokrywając. Wierzch smarujemy żółtkiem z wodą i robimy niewielki otwór (wypuszczamy nim zgromadzone w środku powietrze).

4

PIECZEMY POLĘDWICZKI

Polędwiczki układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i chłodzimy w lodówce około 20 minut. Pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). Zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Do miseczki wlewamy niewielką ilość oleju z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, mix sałat i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy startym parmezanem.

6

PODAJEMY DANIE

Sałatkę wykładamy na talerz. Upieczone polędwiczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy mięsu odpocząć 5 minut i kroimy w grube plastry. Mięso układamy na talerzu, dekorujemy świeżą bazylią, podajemy z sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5060,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1265,2 kcal

🥑

Tłuszcz

71,1 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

91,2 g

💪

Białko

91,2 g

Podobne przepisy