lamotek.pl

CIASTO MILIONERA • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

CIASTO MILIONERA

Ciasto na bogato? Pewnie! Kruche ciasto z migdałami, orzechami laskowymi, masą krówkową i… jadalnym złotem! Musicie spróbować!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 80 g
masa krówkowa - 460 g
mąka migdałowa - 50 g
mąka pszenna - 250 g
orzech laskowy - 100 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
czekolada deserowa - 100 g
masło - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ:
Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
3.PIECZEMY CIASTO:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.
4.SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ:
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.
CIASTO MILIONERA

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mączkę migdałową, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło i żółtka. Dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy zimną wodę. Ciasto owijamy folią spożywczą i formujemy z niego wałek. Wkładamy do zamrażarki na około 45 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

Czekoladę rozpuszczamy. Dodajemy do niej miękkie masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

PIECZEMY CIASTO

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno foremki. Posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez około 15 minut. Jeśli ciasto wcześniej osiągnie złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika przed upływem podanego czasu.

4

SZPRYCUJEMY NA CIASTO MASĘ KRÓWKOWĄ

Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy. Rękawem cukierniczym szprycujemy na ciasto masę krówkową. Z papieru do pieczenia formujemy rożek, wlewamy do niego polewę czekoladową i polewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Dekorujemy płatkami złota.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4985,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

623,2 kcal

🥑

Tłuszcz

32,1 g

🌾

Węglowodany

70,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

13 g

Podobne przepisy