lamotek.pl

Wytrawne muffinki • przepis • składniki • przygotowanie

Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.

Wytrawne muffinki

Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 10 g
mąka pszenna - 300 g
mleko - 250 ml
Szpinak Baby - 250 g
oliwa z oliwek - 10 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
ser cheddar - 100 g
ser ricotta - 250 g
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SZPINAK:
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozmrożony szpinak i podsmażamy, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUFFINY:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, oliwę, ricottę i podsmażony szpinak. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Formę do muffinów wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowaną masą. Pozostałe 50 g sera cheddar ścieramy na tarce i posypujemy nim muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinów z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy są upieczone. Gdy lekko ostygną, wyciągamy je z formy.
Wytrawne muffinki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SZPINAK

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rozmrożony szpinak i podsmażamy, aż cały płyn wyparuje. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUFFINY

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę. W drugiej misce mieszamy mleko, jajka, oliwę, ricottę i podsmażony szpinak. Następnie suche składniki łączymy z mokrymi. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

3

PIECZEMY MUFFINY

Formę do muffinów wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowaną masą. Pozostałe 50 g sera cheddar ścieramy na tarce i posypujemy nim muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Przed wyjęciem muffinów z piekarnika sprawdzamy suchym patyczkiem, czy są upieczone. Gdy lekko ostygną, wyciągamy je z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2884,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

18,3 g

💪

Białko

18,3 g

Podobne przepisy