lamotek.pl

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem

Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

olej słonecznikowy - 1,5 l
pieprz kolorowy - 0,5 łyżeczki
sól morska - 2 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 1 ŁYŻECZKĘ:
soli mieszamy z pieprzem.
2.POZOSTAŁĄ SÓL ROZCIERAMY:
na drobno z tymiankiem w moździerzu.
3.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.
4.OLEJ ROZGRZEWAMY W:
szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.
5.PLASTERKI ZIEMNIAKÓW FRYTUJEMY:
małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach.
6.WYJMUJEMY SITKIEM LUB:
łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.
7.PRZEKŁADAMY KAŻDORAZOWO POŁOWĘ:
chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli.
8.
PODAJEMY NATYCHMIAST.:
Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 1 ŁYŻECZKĘ

soli mieszamy z pieprzem.

2

POZOSTAŁĄ SÓL ROZCIERAMY

na drobno z tymiankiem w moździerzu.

3

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

strugamy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie plasterki o grubości 1 mm.

4

OLEJ ROZGRZEWAMY W

szerokim rondlu do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się na niej pęcherzyki.

5

PLASTERKI ZIEMNIAKÓW FRYTUJEMY

małymi porcjami mniej więcej przez 30 sekund, aż lekko zbrązowieją na brzegach.

6

WYJMUJEMY SITKIEM LUB

łyżką cedzakową, układamy obok siebie na papierowych ręcznikach i dobrze osączamy.

7

PRZEKŁADAMY KAŻDORAZOWO POŁOWĘ

chipsów do miski i dodajemy mieszankę tymianku i soli lub pieprzu i soli.

8

PODAJEMY NATYCHMIAST.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11771,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2942,9 kcal

🥑

Tłuszcz

322,5 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

2,4 g

Podobne przepisy