lamotek.pl

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem • przepis • składniki • przygotowanie

W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem

W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
fasola czerwona z puszki - 200 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
papryka czerwona - 0,5 szt.
kukurydza konserwowa - 145 g
oregano suszone - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 szczypta
przecier pomidorowy - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
jajko - 3 szt.
mleko - 345 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 375 ml
mąka pszenna - 340 g
kolendra świeża - 22 g
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO:
mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut, następnie smażymy naleśniki.
2.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WYLEWAMY:
olej, dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej ostrej papryki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy. Dodajemy wodę, odparowujemy. Doprawiamy suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i skórkę startą z połowy limonki.
3.FARSZ ROZKŁADAMY NA NALEŚNIKU:
i zwijamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki.
Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO

mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 20 minut, następnie smażymy naleśniki.

2

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WYLEWAMY

olej, dodajemy mięso i smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy szczyptę mielonej ostrej papryki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy. Dodajemy wodę, odparowujemy. Doprawiamy suszonym oregano. Wrzucamy na patelnię kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na sam koniec do farszu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę i skórkę startą z połowy limonki.

3

FARSZ ROZKŁADAMY NA NALEŚNIKU

i zwijamy. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3366 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

841,5 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

83,1 g

🥬

Błonnik

43,1 g

💪

Białko

43,1 g

Podobne przepisy

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl