lamotek.pl

Zapiekanka makaronowa z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Zapiekanka makaronowa z boczkiem

Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron penne - 400 g
pomidory z puszki - 400 g
mozzarella, tarta - 280 g
boczek wędzony - 180 g
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
olej - 25 ml
sól - 2,5 g
pieprz czarny - 0,5 g
papryka wędzona mielona - 0,5 g
oregano suszone - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Do garnka wlej wodę i ustaw go na kuchence. Wsyp do wody makaron, a następnie dodaj 1,5 g soli. Woda musi smakować jak ta z morza, inaczej makaron będzie niedosolony. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw na bok.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Paprykę starannie umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w większą kostkę. Wrzuć warzywo do miseczki. Przejdź do krojenia boczku na większą kostkę.
3.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią boczek. Pozwól mu się delikatnie wytopić, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nabierze rumianego koloru, dodaj do niego paprykę. Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Pod sam koniec smażenia dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.
4.DODAJEMY POMIDORY:
Do wszystkich składników na patelni dodaj pomidory z puszki, a następnie przypraw solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wymieszaj. Całość podduszaj przez ok. 6-7 minut, aż sok pomidorowy lekko się zredukuje.
5.PRZEKŁADAMY CAŁOŚĆ DO NACZYNIA:
Do garnka z makaronem dodaj gotowy sos i wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszane składniki posyp tartym serem.
6.PIECZENIE:
Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut, aż ser całkowicie się rozpłynie i lekko zarumieni.
Zapiekanka makaronowa z boczkiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Do garnka wlej wodę i ustaw go na kuchence. Wsyp do wody makaron, a następnie dodaj 1,5 g soli. Woda musi smakować jak ta z morza, inaczej makaron będzie niedosolony. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw na bok.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miseczki. Paprykę starannie umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w większą kostkę. Wrzuć warzywo do miseczki. Przejdź do krojenia boczku na większą kostkę.

3

SMAŻYMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na nią boczek. Pozwól mu się delikatnie wytopić, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso nabierze rumianego koloru, dodaj do niego paprykę. Wymieszaj i smaż przez 3-4 minuty. Pod sam koniec smażenia dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kolejne 3-4 minuty.

4

DODAJEMY POMIDORY

Do wszystkich składników na patelni dodaj pomidory z puszki, a następnie przypraw solą, pieprzem, oregano oraz papryką i wymieszaj. Całość podduszaj przez ok. 6-7 minut, aż sok pomidorowy lekko się zredukuje.

5

PRZEKŁADAMY CAŁOŚĆ DO NACZYNIA

Do garnka z makaronem dodaj gotowy sos i wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszane składniki posyp tartym serem.

6

PIECZENIE

Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 8 minut, aż ser całkowicie się rozpłynie i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3424,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

856,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,7 g

🌾

Węglowodany

81,3 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

34,8 g

Podobne przepisy