Domowa pasta tahini • przepis • składniki • przygotowanie
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY SEZAM
Sezam przesypujemy na zimną patelnię, włączamy ogień i prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Uważamy, by nie przypalić ziaren. Delikatnie studzimy.
MIELEMY SEZAM
Uprażony sezam przekładamy do naczynia robota. Mielemy, początkowo na wolnych obrotach, aż sezam się rozdrobni.
DODAJEMY OLEJ
Dodajemy olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać mniej jednorodną pastę, kontrolujemy poziom jej zmielenia i kończymy proces wcześniej.
STUDZIMY PASTĘ
Pastę przelewamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1812,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
181,3 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
5,9 g
Błonnik
3 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Serowe piłeczki N3jxioma
Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.

Indyk w pesto
Oryginalny sposób na pyszne mięsne danie z grilla: kruche kawałki indyka marynowane w pesto i podane ze świeżą bazylią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żółta pasta curry
Żółta pasta curry według przepisu Kingi to świetny dodatek do sosów, mięs i zup! Wypróbuj przepis i rusz w podróż po tajskich smakach!

Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
Sięgnij po koktajl odbudowujący o pysznym orzechowo-czekoladowym smaku – doda Ci energii na dalszą część dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!