lamotek.pl

Domowa pasta tahini • przepis • składniki • przygotowanie

Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Domowa pasta tahini

Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

olej słonecznikowy - 50 ml
sezam biały - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY SEZAM:
Sezam przesypujemy na zimną patelnię, włączamy ogień i prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Uważamy, by nie przypalić ziaren. Delikatnie studzimy.
2.MIELEMY SEZAM:
Uprażony sezam przekładamy do naczynia robota. Mielemy, początkowo na wolnych obrotach, aż sezam się rozdrobni.
3.DODAJEMY OLEJ:
Dodajemy olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać mniej jednorodną pastę, kontrolujemy poziom jej zmielenia i kończymy proces wcześniej.
4.STUDZIMY PASTĘ:
Pastę przelewamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Domowa pasta tahini

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY SEZAM

Sezam przesypujemy na zimną patelnię, włączamy ogień i prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Uważamy, by nie przypalić ziaren. Delikatnie studzimy.

2

MIELEMY SEZAM

Uprażony sezam przekładamy do naczynia robota. Mielemy, początkowo na wolnych obrotach, aż sezam się rozdrobni.

3

DODAJEMY OLEJ

Dodajemy olej i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy uzyskać mniej jednorodną pastę, kontrolujemy poziom jej zmielenia i kończymy proces wcześniej.

4

STUDZIMY PASTĘ

Pastę przelewamy do słoiczka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1812,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

181,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

5,9 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Domowa pasta tahini - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl