lamotek.pl

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru

Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny

Składniki

cukier puder - 50 g
jajko - 2 szt.
masło - 70 g
mąka pszenna tortowa - 120 g
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 100 g
rabarbar - 300 g
woda - 50 ml
żelatyna - 5 g
śmietana 30% - 200 ml
truskawka - 70 g
melisa cytrynowa - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45-60 minut.
2.WAŁKUJEMY CIASTO:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
3.PIECZEMY BABECZKI:
Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na ok. 12-14 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
4.PIECZEMY RABARBAR:
Na blasze równomiernie rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 30 minut (w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy). Przed pierwszym mieszaniem wyjmujemy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Powinniśmy otrzymać ok. 300 g upieczonego rabarbaru. Rabarbar przekładamy do naczynia, miksujemy.
5.PRZYGOTOWUJEMY MUS:
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do zmiksowanego rabarbaru i dokładnie mieszamy.
6.PRZYGOTOWUJEMY BABECZKI:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm szprycujemy mus na wcześniej upieczone babeczki. Babeczki wypełnione musem wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.
7.DEKORUJEMY BABECZKI:
Po wyjęciu z lodówki babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami, rabarbarem oraz listkami melisy.
Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę przesiewamy i robimy w niej zagłębienie. Do środka dodajemy masło, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy za pomocą noża. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, ciasto zagniatamy (niezbyt długo, żeby nie było twarde po upieczeniu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 45-60 minut.

2

WAŁKUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

3

PIECZEMY BABECZKI

Schłodzone babeczki prosto z lodówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na ok. 12-14 minut. Obserwujemy ciasto. Babeczki powinny mieć złoty kolor. Wyciągamy foremki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

4

PIECZEMY RABARBAR

Na blasze równomiernie rozkładamy pokrojony rabarbar i posypujemy go cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 30 minut (w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszamy). Przed pierwszym mieszaniem wyjmujemy kilka kawałków rabarbaru do dekoracji. Blachę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Powinniśmy otrzymać ok. 300 g upieczonego rabarbaru. Rabarbar przekładamy do naczynia, miksujemy.

5

PRZYGOTOWUJEMY MUS

Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodajemy do zmiksowanego rabarbaru i dokładnie mieszamy.

6

PRZYGOTOWUJEMY BABECZKI

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Za pomocą rękawa cukierniczego z gładką końcówką o średnicy 1 cm szprycujemy mus na wcześniej upieczone babeczki. Babeczki wypełnione musem wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut.

7

DEKORUJEMY BABECZKI

Po wyjęciu z lodówki babeczki dekorujemy świeżymi truskawkami, rabarbarem oraz listkami melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2269 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

226,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

28,8 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy