lamotek.pl

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami

Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brzoskwinia - 3 szt.
jajko - 3 szt.
mięta świeża - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
olej kokosowy - 1 łyżka
mąka pszenna pełnoziarnista - 1 łyżka
syrop klonowy - 65 g

Instrukcje przygotowania

1.KARMELIZUJEMY BRZOSKWINIE:
Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy masło. Całość mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET:
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę syropem klonowym i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.
3.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
4.PODAJEMY OMLET:
Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.
Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KARMELIZUJEMY BRZOSKWINIE

Umyte brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Owoce kroimy w plastry. Na rozgrzaną suchą patelnię wlewamy syrop klonowy. Wrzucamy brzoskwinie i karmelizujemy je w syropie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą szpatułką. Gdy owoce się dobrze skarmelizują, dodajemy masło. Całość mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET

Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy masę syropem klonowym i dodajemy oba rodzaje mąki. Delikatnie łączymy składniki za pomocą rózgi.

3

SMAŻYMY OMLET

Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.

4

PODAJEMY OMLET

Omlet przekładamy na talerz i nakładamy dużą porcję brzoskwiń. Omlet składamy na pół. Wierzch dekorujemy kilkoma kawałkami brzoskwiń i listkami mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

861,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

430,9 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy