Tort bezowy z likierem jajecznym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
ŻELATYNĘ NAMOCZ W
wodzie i odstaw do napęcznienia.
SPÓD BEZOWY BIAŁKA
oddzielamy od żółtek najlepiej kilka godzin wcześniej, tak żeby białka miały temperaturę pokojową.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę, ciągle mieszając, stopniowo dodajemy cukier, następnie cukier wanilinowy.
POD KONIEC UBIJANIA
białek dodajemy odrobinę soku z cytryny.
BEZĘ UBIJAMY DO
momentu, kiedy zacznie się błyszczeć.
NA PAPIERZE DO
pieczenia obrysowujemy dno tortownicy, żeby uzyskać 2 koła o średnicy 20 cm.
PAPIER DO PIECZENIA
przymocowujemy do blachy za pomocą kilku kleksów ubitych białek.
NA KÓŁKA WYRYSOWANE
na papierze do pieczenia szprycujemy ubite białka za pomocą rękawa cukierniczego.
BEZY WSTAWIAMY DO
piekarnika nagrzanego do temperatury 105°C z termoobiegiem.
PO UPŁYWIE 45
minut obniżamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez mniej więcej 2 godziny w piekarniku.
PO UPIECZENIU BEZY
odstawiamy do wystygnięcia.
KREM JAJECZNY BIAŁĄ
czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund.
ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ SMARUJEMY
jeden wystudzony spód bezy, który umieścimy na spodzie tortownicy.
DO MISKI WRZUCAMY
żółtka, mieszamy je i ubijamy na parze.
DO ŻÓŁTEK STOPNIOWO
dodajemy likier jajeczny, ciągle ubijając je na parze.
ŻÓŁTKA Z LIKIEREM
zdejmujemy z ognia.
DO KREMU DODAJEMY
namoczoną w wodzie żelatynę oraz pozostałą część białej czekolady.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia (do około 35°C). BARDZO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
DO KREMU DODAJEMY
odrobinę bitej śmietany, całość mieszamy, następnie dodajemy całą ubitą śmietanę. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
KREM JAJECZNY NAKŁADAMY
na posmarowany rozpuszczoną czekoladą spód bezowy.
NA KREMIE UKŁADAMY
brzoskwinie pokrojone w kostkę, które lekko zatapiamy w kremie.
TAK PRZYGOTOWANY TORT
wkładamy do lodówki na mniej więcej 1,5 godziny. TORT WYJMUJEMY Z: lodówki.
DRUGI BEZOWY KRĄŻEK
kruszymy i posypujemy nim wierzch tortu.
POŁÓWKĘ BRZOSKWINI OPALAMY
i układamy na wierzchu tortu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
35,2 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!

Tort bezowy z poziomkami
Bezy i poziomki – takie połączenie znajdziesz w przepisie Pawła. Skusisz się na prawdziwie bezowy deser?

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Carpaccio z łodygi brokułu
W kuchni nic nie może się zmarnować. Wypróbuj więc genialny sposób na carpaccio z łodygi brokułu!