lamotek.pl

Kumpir w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie

Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Kumpir w stylu greckim

Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt roślinny - 300 g
cytryna - 1 szt.
tymianek świeży - 15 g
cebula czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pomidor czerwony - 3 szt.
oliwki czarne - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bakłażan - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz cayenne - 2 szczypty
sok z cytryny - 1 łyżka
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
ziemniak - 4 szt.
sól - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.Przygotuj:
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
2.PRZYGOTOWANIE DIPU OBRAĆ 1:
ZĄBEK CZOSNKU I WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
3.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
4.
POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.
5.
CYTRYNĘ UMYĆ GORĄCĄ WODĄ, OSUSZYĆ, ZETRZEĆ POŁOWĘ SKÓRKI.
6.
Z CYTRYNY WYCISNĄĆ SOK.
7.
SKÓRKĘ I 1 ŁYŻKĘ SOKU Z CYTRYNY DODAĆ DO CZOSNKU W POJEMNIKU.
8.
TYMIANEK UMYĆ I OSUSZYĆ.
9.
OBERWAĆ LISTKI Z GAŁĄZEK I RAZEM Z JOGURTEM SOJOWYM DODAĆ DO SKŁADNIKÓW W POJEMNIKU.
10.
MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
11.
PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM, MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
12.
PRZELAĆ DIP DO INNEGO NACZYNIA, WSTAWIĆ DO LODÓWKI I UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
13.KROJENIE POMIDORÓW I OGÓRKA:
Pomidory i ogórek umyć, osuszyć.
14.
Pomidory pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasady szypułek.
15.
Miąższ pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
16.
Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, również pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
17.
Pokrojone warzywa włożyć do miski.
18.KROJENIE CEBULI CEBULĘ OBRAĆ,:
przepołowić, pokroić w cienkie plasterki.
19.
Oliwki osączyć i pokroić na plasterki.
20.
Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pomidorów i ogórka, dokładnie wymieszać.
21.
Przyprawić ½ łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu.
22.GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI UMYĆ,:
włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.
23.
Do pojemnika miksującego wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać do niej 2 łyżeczki soli.
24.
Głęboki wkład do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą.
25.
Gotować ziemniaki, ustawiwszy program gotowanie na parze.
26.GOTOWANIE BAKŁAŻANÓW NA PARZE:
Pasta bakłażanowa: bakłażany umyć, przepołowić włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, zamknąć i gotować ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut, pomijając przy tym nagrzewanie.
27.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie i w razie potrzeby gotować je kilka minut dłużej.
28.
Ziemniaki wyjąć i trzymać w cieple, bakłażany odstawić, opróżnić pojemnik miksujący.
29.ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBEK CZOSNKU:
obrać, włożyć do pojemnika miksującego.
30.
Rozdrabniać czosnek (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy , zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
31.PRZYGOTOWANIE PURÉE Z BAKŁAŻANA:
Z bakłażanów wyjąć miąższ i włożyć do pojemnika miksującego.
32.
Dodać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz kajeński i oregano.
33.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.
34.
W razie potrzeby purée z bakłażana zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.
35.
Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 12 sekund/prędkość 4.
36.FASZEROWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI NACIĄĆ:
wzdłuż i nieco rozchylić połówki.
37.
Do każdego ziemniaka włożyć po łyżce pasty bakłażanowej, trochę sałatki pomidorowo-ogórkowej i kleks jogurtu sojowego.
Kumpir w stylu greckim

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj

termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

2

PRZYGOTOWANIE DIPU OBRAĆ 1

ZĄBEK CZOSNKU I WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.

3

ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.

4

POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.

5

CYTRYNĘ UMYĆ GORĄCĄ WODĄ, OSUSZYĆ, ZETRZEĆ POŁOWĘ SKÓRKI.

6

Z CYTRYNY WYCISNĄĆ SOK.

7

SKÓRKĘ I 1 ŁYŻKĘ SOKU Z CYTRYNY DODAĆ DO CZOSNKU W POJEMNIKU.

8

TYMIANEK UMYĆ I OSUSZYĆ.

9

OBERWAĆ LISTKI Z GAŁĄZEK I RAZEM Z JOGURTEM SOJOWYM DODAĆ DO SKŁADNIKÓW W POJEMNIKU.

10

MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.

11

PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM, MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.

12

PRZELAĆ DIP DO INNEGO NACZYNIA, WSTAWIĆ DO LODÓWKI I UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.

13

KROJENIE POMIDORÓW I OGÓRKA

Pomidory i ogórek umyć, osuszyć.

14

Pomidory pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasady szypułek.

15

Miąższ pokroić w kostkę wielkości 1 cm.

16

Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, również pokroić w kostkę wielkości 1 cm.

17

Pokrojone warzywa włożyć do miski.

18

KROJENIE CEBULI CEBULĘ OBRAĆ,

przepołowić, pokroić w cienkie plasterki.

19

Oliwki osączyć i pokroić na plasterki.

20

Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pomidorów i ogórka, dokładnie wymieszać.

21

Przyprawić ½ łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu.

22

GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI UMYĆ,

włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.

23

Do pojemnika miksującego wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać do niej 2 łyżeczki soli.

24

Głęboki wkład do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą.

25

Gotować ziemniaki, ustawiwszy program gotowanie na parze.

26

GOTOWANIE BAKŁAŻANÓW NA PARZE

Pasta bakłażanowa: bakłażany umyć, przepołowić włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, zamknąć i gotować ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut, pomijając przy tym nagrzewanie.

27

Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie i w razie potrzeby gotować je kilka minut dłużej.

28

Ziemniaki wyjąć i trzymać w cieple, bakłażany odstawić, opróżnić pojemnik miksujący.

29

ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBEK CZOSNKU

obrać, włożyć do pojemnika miksującego.

30

Rozdrabniać czosnek (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy , zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

31

PRZYGOTOWANIE PURÉE Z BAKŁAŻANA

Z bakłażanów wyjąć miąższ i włożyć do pojemnika miksującego.

32

Dodać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz kajeński i oregano.

33

Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.

34

W razie potrzeby purée z bakłażana zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.

35

Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 12 sekund/prędkość 4.

36

FASZEROWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI NACIĄĆ

wzdłuż i nieco rozchylić połówki.

37

Do każdego ziemniaka włożyć po łyżce pasty bakłażanowej, trochę sałatki pomidorowo-ogórkowej i kleks jogurtu sojowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

918,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

306,2 kcal

🥑

Tłuszcz

8,0 g

🌾

Węglowodany

52,0 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy