Pieczona feta pasta z TikToka • przepis • składniki • przygotowanie
To niezwykłe połączenie fety i makaronu zaskoczy Cię wyjątkowym smakiem! Tę pastę przygotujesz w bardzo prosty sposób. Idealnie sprawdzi się jako danie na obiad lub kolację!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Fetę układamy na środku naczynia żaroodpornego. Dookoła wysypujemy surowy makaron. Całość polewamy mlekiem.
PIECZEMY MAKARON
Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
DODAJEMY SZPINAK I MIESZAMY MAKARON
Gorącą zapiekankę posypujemy szpinakiem. Całość rozgniatamy dokładnie przy użyciu łopatki, tak aby feta połączyła się z makaronem i szpinakiem. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka.
DODAJEMY POMIDORKI KOKTAJLOWE I PARMEZAN
Całe pomidorki koktajlowe wrzucamy na zapieczony makaron. Całość posypujemy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2502 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417 kcal
Tłuszcz
20,8 g
Węglowodany
36,8 g
Błonnik
21,1 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!