lamotek.pl

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką

Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
drożdże świeże - 50 g
jajko - 4 szt.
mleko 3,2% - 200 ml
sól - 2 szczypty
cukier puder - 40 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 50 g
mąka pszenna tortowa - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻE UCIERAMY:
z łyżką cukru, aż staną się płynne.
2.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko.
3.ROZRABIAMY ROZCZYN (Z:
niewielką ilością mąki – zobacz trik ) i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.GDY ROZCZYN WYROŚNIE,:
dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól.
5.CIASTO WYRABIAMY DO:
momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.
6.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ DO:
wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
7.PONOWNIE JE ZAGNIATAMY:
i dzielimy na trzy równe części.
8.Z KAŻDEJ FORMUJEMY:
wałek o cieńszych końcach. Z WAŁKÓW ZAPLATAMY: warkocz.
9.UKŁADAMY NA BLASZCE:
wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
10.MAŚLANA KRUSZONKA PRZESIEWAMY:
mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko.
11.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY:
do uzyskania kruszonki.
12.GDY CIASTO DROŻDŻOWE:
wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką.
13.PIECZEMY 20-25 MINUT:
w temp. 180°C.
14.ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻE UCIERAMY

z łyżką cukru, aż staną się płynne.

2

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy drożdże oraz ciepłe mleko.

3

ROZRABIAMY ROZCZYN (Z

niewielką ilością mąki – zobacz trik ) i odstawiamy do wyrośnięcia.

4

GDY ROZCZYN WYROŚNIE,

dodajemy żółtka utarte z pozostałą ilością cukru i cukrem wanilinowym oraz roztopione masło i sól.

5

CIASTO WYRABIAMY DO

momentu, aż zacznie odklejać się od rąk.

6

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ DO

wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

7

PONOWNIE JE ZAGNIATAMY

i dzielimy na trzy równe części.

8

Z KAŻDEJ FORMUJEMY

wałek o cieńszych końcach. Z WAŁKÓW ZAPLATAMY: warkocz.

9

UKŁADAMY NA BLASZCE

wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

10

MAŚLANA KRUSZONKA PRZESIEWAMY

mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtko.

11

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY

do uzyskania kruszonki.

12

GDY CIASTO DROŻDŻOWE

wyrośnie, smarujemy je białkiem i posypujemy kruszonką.

13

PIECZEMY 20-25 MINUT

w temp. 180°C.

14

ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4422 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

368,5 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

53,3 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy