Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotowujemy zaprawę do ryżu
Mieszamy zaprawę: ocet, ksylitol (lub cukier), sól. Możemy ją podgrzać, aby ksylitol się rozpuścił.
Dodajemy zaprawę do ryżu
Zaprawę dodajemy do ryżu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (warto przykryć miskę wilgotną ściereczką).
Przygotowujemy składniki
Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i kroimy w wąskie słupki. Ogórka obieramy, wykrajamy nasiona i kroimy miąższ w wąskie słupki. Odkładamy przygotowane składniki na bok.
Przygotowujemy nori
Na płaskiej powierzchni rozkładamy arkusz nori w taki sposób, aby strona matowa była skierowana do góry.
Dodajemy ryż
Na środku arkusza nori układamy połowę ryżu sushi i rozprowadzamy go równomiernie, pozostawiając wolne boki.
Dodajemy wypełnienie naszego onigirazu
Smarujemy ryż serkiem i – ewentualnie – ostrym sosem (sriracha lub wasabi). Na wierzchu umieszczamy połowę łososia, awokado i ogórka.
Składamy onigirazu
Składamy boki nori nad nadzieniem, aby powstała kwadratowa koperta. Obracamy pakunek do góry dnem i pozostawiamy na minutę, aby nasze onigirazu się skleiło. Powtarzamy proces dla drugiego arkusza nori i pozostałych składników.
Wykańczamy danie
Delikatnie kroimy każde onigirazu na pół za pomocą ostrego noża, aby ujawnić wnętrze z nadzieniem. Podajemy z sosem sojowym do maczania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
599,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
599,7 kcal
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
102,9 g
Błonnik
10,3 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Makaron z pieczoną kaczką
Pyszna potrawa prosto z Chin, pachnąca imbirem, kolendrą i limonką. Doskonały pomysł na obiad w azjatyckim stylu.

Grillowane kebabczety wołowe
Oryginalny pomysł na grilla – podłużne kotleciki z mięsa mielonego podane z orientalnym dipem pomarańczowo-miodowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Tort sernikowy z polewą ze smoothie
Torty, które nie wymagają pieczenia, też mogą być zachwycające! Wypróbuj przepis na tort sernikowy z owocową polewą.