lamotek.pl

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami

Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
kasza jęczmienna - 67 g
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
natka pietruszki - 10 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
płatki kukurydziane - 4 łyżki
lazur błękitny - 120 g
cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pomidor suszony - 3 łyżki
Szpinak Baby - 150 g
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY KOTLETY:
Ugotowaną kaszę jęczmienną mieszamy dokładnie z mięsem mielonym. Papryczkę chili, ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i dzielimy na mniejsze porcje (wielkości kotleta). Z każdej porcji formujemy placek (na dłoni), nakładamy na środek kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kawałek wcześniej zmrożonego masła i po roztopieniu polewamy nim kotlety.
2.SMAŻYMY SZPINAK Z CZOSNKIEM:
Suszone pomidory kroimy w drobne paski. Ząbki czosnku siekamy w plasterki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, gałkę muszkatołową. Całość krótko przesmażamy.
3.DOPRAWIAMY SZPINAK SKÓRKĄ Z CYTRYNY:
Szpinak doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny. Danie serwujemy na gorąco.
Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY KOTLETY

Ugotowaną kaszę jęczmienną mieszamy dokładnie z mięsem mielonym. Papryczkę chili, ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i dzielimy na mniejsze porcje (wielkości kotleta). Z każdej porcji formujemy placek (na dłoni), nakładamy na środek kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kawałek wcześniej zmrożonego masła i po roztopieniu polewamy nim kotlety.

2

SMAŻYMY SZPINAK Z CZOSNKIEM

Suszone pomidory kroimy w drobne paski. Ząbki czosnku siekamy w plasterki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, gałkę muszkatołową. Całość krótko przesmażamy.

3

DOPRAWIAMY SZPINAK SKÓRKĄ Z CYTRYNY

Szpinak doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny. Danie serwujemy na gorąco.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

998,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

124,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

11,4 g

🥬

Błonnik

5,0 g

💪

Białko

5,0 g

Podobne przepisy