lamotek.pl

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej

Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szynka szwarcwaldzka - 100 g
jajko - 1 szt.
chili mielone - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
kolendra świeża - 45 g
mięso mielone wieprzowe - 450 g
kolendra ziarna - 1 łyżeczka
bułka tarta - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 4 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
mandarynka - 6 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
Szpinak Baby - 250 g
curry - 1,5 łyżeczki
miód - 4 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ PERGAMIN:
drugą mniejszą blachę moździerz tarkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg) Chipsy z szynki Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem.
2.NA PLASTERKI NAKŁADAMY:
kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np.
3.MNIEJSZĄ BLACHĄ) I:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C.
4.PIECZEMY PRZEZ 10:
minut.
5.UPIECZONE PLASTERKI ODSTAWIAMY:
do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
6.PULPECIKI DO MISKI:
przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, obrany i starty na tarce imbir, chilli w proszku.
7.STARTĄ SKÓRKĘ Z:
cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
8.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy.
9.PODSMAŻONE CEBULE DODAJEMY:
do pozostałych składników wraz z posiekanym szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
10.DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI:
tartej bułki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.
11.FORMUJEMY PULPECIKI, KTÓRE:
układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego.
12.PULPECIKI WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
13.SAŁATKA SZPINAK UKŁADAMY:
na talerzu, posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
14.SOS MIODOWY Z:
curry Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny.
15.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
16.SOS WINEGRET DO:
miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.
17.CHIPSY Z SZYNKI:
szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki.
18.SAŁATKĘ POLEWAMY ŚMIETANOWYM:
sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy.
19.NA SAŁACIE UKŁADAMY:
pulpeciki, które polewamy sosem miodowym.
20.PULPECIKI POSYPUJEMY KILKOMA:
listkami kolendry.
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ PERGAMIN

drugą mniejszą blachę moździerz tarkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg) Chipsy z szynki Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem.

2

NA PLASTERKI NAKŁADAMY

kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np.

3

MNIEJSZĄ BLACHĄ) I

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C.

4

PIECZEMY PRZEZ 10

minut.

5

UPIECZONE PLASTERKI ODSTAWIAMY

do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.

6

PULPECIKI DO MISKI

przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, obrany i starty na tarce imbir, chilli w proszku.

7

STARTĄ SKÓRKĘ Z

cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników.

8

NA PATELNIĘ WLEWAMY

oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy.

9

PODSMAŻONE CEBULE DODAJEMY

do pozostałych składników wraz z posiekanym szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

10

DODAJEMY 2-3 ŁYŻKI

tartej bułki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY: rękoma.

11

FORMUJEMY PULPECIKI, KTÓRE

układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego.

12

PULPECIKI WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.

13

SAŁATKA SZPINAK UKŁADAMY

na talerzu, posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, następnie nakładamy kawałki mandarynki.

14

SOS MIODOWY Z

curry Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny.

15

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

16

SOS WINEGRET DO

miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.

17

CHIPSY Z SZYNKI

szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki.

18

SAŁATKĘ POLEWAMY ŚMIETANOWYM

sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy.

19

NA SAŁACIE UKŁADAMY

pulpeciki, które polewamy sosem miodowym.

20

PULPECIKI POSYPUJEMY KILKOMA

listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2474,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

618,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,9 g

🌾

Węglowodany

45,1 g

🥬

Błonnik

35,0 g

💪

Białko

35,0 g

Podobne przepisy