Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz pomysłu na danie mięsne, ta potrawa jest dla Ciebie! Wypróbuj cassoulet z udkami kurczaka.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MOCZYMY I GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie zalewamy dużą ilością zimnej wody i pozostawiamy na noc, aby spęczniała. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy z dodatkiem liścia laurowego. Gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę, w razie potrzeby dolewamy więcej gorącej wody.
SMAŻYMY BOCZEK
Włoszczyznę, cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z boczku usuwamy skórę i kości (jeśli są), kroimy na kawałki. Mięso podsmażamy na gorącym oleju, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
Udka kurczaka myjemy, osuszamy i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
SMAŻYMY WARZYWA I BOCZEK
Pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek podsmażamy do momentu, aż staną się miękkie. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i bulion. Fasolę odcedzamy i razem z boczkiem dodajemy do całości. Wszystko zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
PIECZEMY CASSOULET
Fasolę przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Układamy na niej udka kurczaka. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 75 minut, aż wierzch będzie lekko chrupiący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3744,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
624,1 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
39,5 g
Błonnik
28 g
Białko
28 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
Sylwestrową noc pełną smakowitych wrażeń zapewnią przepisy naszego cukiernika na słodkie trufle, pyszne pączki i doskonały deser czekoladowy!

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Gulasz z indyka
Gotowanie gulaszu z indyka to wyjątkowa podróż po smakach, która otuli nas aromatem. W tym przepisie połączymy tradycję z nowoczesnością, aby stworzyć danie pełne smaku. Gulasz z indyka to propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś innego niż klasyczny gulasz wołowy. Spróbuj zrobić go wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.