Hummus i tagine z kurczakiem i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
HUMMUS POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI
Ciecierzycę moczymy przez noc lub co najmniej od 3 do 5 godzin przed gotowaniem.
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK ORAZ ORIENTALNĄ PRZYPRAWĘ
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę z czosnkiem – podsmażamy 2-3 minuty. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy orientalnej, podlewamy odrobiną oliwy i przesmażamy. Na patelnię ponownie wrzucamy kurczaka. Całość mieszamy. Dolewamy bulion i dusimy przez 15 minut.
DODAJEMY SUSZONE MORELE
Dodajemy pomidory, gotowaną ciecierzycę (ilość wedle uznania) oraz suszone morele w całości. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, szafranem, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3911,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,9 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
80,9 g
Błonnik
33,9 g
Białko
33,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzybowy ramen
Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Mango sticky rice
Trochę egzotyki w jesienny dzień? Zasmakujesz w niej, sięgając po przepis Kingi na ryż na mleczku kokosowym z dodatkiem soczystego mango!

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz cielęcy po azjatycku
Spróbuj azjatyckiej kuchni według Karola Okrasy! Przygotuj gulasz z cielęciny z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.