lamotek.pl

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki

Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 400 g
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 1,2 kg
kolendra ziarna - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
miód - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 100 ml
orzeszki piniowe - 50 g
rukola - 40 g
sól - 600 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY ŁOSOSIA:
Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM:
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.
3.PIECZEMY PAPRYKĘ:
Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.
Łosoś spalony sianem z salsą z papryki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY ŁOSOSIA

Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

2

OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM

Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.

3

PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5175,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1294 kcal

🥑

Tłuszcz

65,7 g

🌾

Węglowodany

113,5 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

65 g

Podobne przepisy