lamotek.pl

Barszcz czerwony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

zakwas buraczany - 1 l
burak - 2 kg
jabłko - 2 szt.
marchew - 3 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
cukier - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 łyżeczka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
majeranek - 0,5 łyżeczki
natka pietruszki - 0,3 szt.
woda - 1 l
ziemniak - 600 g
masło - 3 łyżki
śmietana 18% - 2 łyżki
sól - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.
2.PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU:
W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.
3.OBIERAMY I KROIMY BURAKI:
Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.
4.GOTUJEMY WYWAR:
Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.
5.DOPRAWIAMY BARSZCZ:
Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.
6.PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE:
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.
7.WYKAŃCZAMY BARSZCZ:
Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.
8.PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE:
Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.
9.SERWUJEMY BARSZCZ:
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!
Barszcz czerwony z ziemniakami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.

2

PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU

W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.

3

OBIERAMY I KROIMY BURAKI

Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.

4

GOTUJEMY WYWAR

Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.

5

DOPRAWIAMY BARSZCZ

Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.

6

PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE

Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.

7

WYKAŃCZAMY BARSZCZ

Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.

8

PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE

Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.

9

SERWUJEMY BARSZCZ

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2187,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,6 kcal

🥑

Tłuszcz

6,9 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

15,4 g

💪

Białko

9,4 g

Podobne przepisy