Barszcz czerwony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.
PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU
W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.
OBIERAMY I KROIMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.
GOTUJEMY WYWAR
Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.
DOPRAWIAMY BARSZCZ
Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.
WYKAŃCZAMY BARSZCZ
Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.
SERWUJEMY BARSZCZ
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2187,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
15,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!

Placki z szynką i serem
Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Chleb z pastą z serka koziego
Domowy chleb z mąki pełnoziarnistej, doskonale smakuje z aromatyczną pastą z serka koziego!

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.