lamotek.pl

Donuty dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie

Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Donuty dyniowe

Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
jajko - 2 szt.
wanilia - 3 g
masło - 20 g
mąka pszenna - 300 g
olej rzepakowy - 1 l
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki
puree z dyni - 200 g
serek homogenizowany waniliowy - 100 g
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól - 2 szczypty
spirytus - 2 łyżeczki
cukier puder - 5 g
czekolada biała - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DYNIĘ:
Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.
2.ROZGRZEWAMY OLEJ:
W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.
4.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI:
W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.
5.WYRABIAMY CIASTO:
Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).
6.SMAŻYMY DONUTY:
Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.
7.DEKORUJEMY:
Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Donuty dyniowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DYNIĘ

Dynię kroimy na cząstki, wycinamy środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160°C przez 30-40 minut. Wystudzoną dynię obieramy ze skóry, umieszczamy w malakserze i miksujemy na purée.

2

ROZGRZEWAMY OLEJ

W dużym garnku rozgrzewamy na małym ogniu 1 litr oleju.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki – mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do składników. Mieszamy. Dodajemy sól.

4

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy do suchych składników razem z miękkim masłem, serkiem homogenizowanym i purée. Całość mieszamy. Dodajemy spirytus i dalej wyrabiamy łyżką.

5

WYRABIAMY CIASTO

Blat posypujemy mąką i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne, dodajemy więcej mąki. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy 10 cm. W środku robimy dziurki o średnicy 3 cm (za pomocą szklanek lub wykrawaczek).

6

SMAŻYMY DONUTY

Na rozgrzany olej wrzucamy kawałek ciasta – jeśli smaży się na złoty kolor (ok. 160 stopni), temperatura jest odpowiednia. Na olej wrzucamy donuty, smażymy z obu stron na złoty kolor i kładziemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z oleju.

7

DEKORUJEMY

Donuty możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną białą czekoladą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3306 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

330,6 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy