lamotek.pl

Przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie

Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.

Przekąski sylwestrowe

Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
granat - 1 szt.
tortilla - 2 szt.
bakłażan - 3 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
papryka mielona ostra - 1 szczypta
kolendra świeża - 45 g
mięta świeża - 25 g
limonka - 1 szt.
rukola - 40 g
serek chrzanowy - 270 g
świeży koperek - 12,5 g
ocet balsamiczny - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pistacje - 30 g
szczypior cebuli - 12 g
łosoś wędzony - 300 g
bazylia świeża - 2 łyżki
jajko - 3 szt.
pomidor suszony - 40 g
bułka tarta - 100 g
kabanos - 105 g
masło - 20 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser ementaler - 100 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 100 g
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE:
folię spożywczą ręcznik papierowy wykałaczki tłuczek do ziemniaków Przygotuj wcześniej: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłucz na purée z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przygotowanie: W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy. Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy. Wkładamy do wyłączonego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 190° C) tylko w celu podgrzania. Nadziewamy na wykałaczki.
2.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przekąski sylwestrowe

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE

folię spożywczą ręcznik papierowy wykałaczki tłuczek do ziemniaków Przygotuj wcześniej: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utłucz na purée z dodatkiem 2 łyżek mleka. Przygotowanie: W misce roztrzepujemy widelcem 1 jajko. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory, 2-3 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii, 1 opakowanie drobno pokrojonych kabanosów oraz purée ziemniaczane. Do rondla dodajemy 15-20 g masła. Na rozgrzane masło wrzucamy szpinak, smażymy, odcedzamy z tłuszczu, siekamy i przekładamy do miski razem ze startym na tarce o dużych oczkach ementalerem. Mieszamy. Dodajemy pieprz i niewielką ilość soli. Całość mieszamy. Ręcznie formujemy ruloniki i przekładamy je na talerz wyłożony folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni (olej powinien zakrywać ruloniki do połowy). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i solimy. Wkładamy do wyłączonego piekarnika (wcześniej nagrzanego do 190° C) tylko w celu podgrzania. Nadziewamy na wykałaczki.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4419,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4419,9 kcal

🥑

Tłuszcz

235,1 g

🌾

Węglowodany

402,6 g

🥬

Błonnik

201,4 g

💪

Białko

201,4 g

Podobne przepisy