Empanadas z tuńczykiem i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1/2
łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto.
POZOSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM
w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.
JAJKA GOTOWAĆ NA
twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut.
ODCEDZIĆ, PRZELAĆ ZIMNĄ
wodą i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i grubo posiekać.
TUŃCZYKA I OLIWKI
osączyć, oliwki grubo posiekać.
OBA SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
z jajkiem, ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
CIASTO CIENKO ROZWAŁKOWAĆ
na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków (o średnicy ok.
12 CM
każdy).
NA ŚRODKU KAŻDEGO
krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem.
PIEROŻKI UŁOŻYĆ NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem.
PIEC W NAGRZANYM
piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut na złotobrązowy kolor, aż będą chrupiące.
PODAWAĆ NA CIEPŁO
lub na zimno.
ZNAKOMICIE SMAKUJĄ Z
chutney pomidorowym lub guacamole.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2304,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
576 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
65 g
Błonnik
1,5 g
Białko
28,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
Ta owsianka nie tylko dobrze smakuje, ale także doda Ci energii na cały dzień!

Kluski leniwe z tofu
Kluski leniwe w wersji wegańskiej? Daria proponuje przepis na leniwe z tofu. Wypróbuj!

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Spanakopita - tort z fety i szpinaku
Chrupiący pszenny chlebek wypełniony smakowitym, słonym nadzieniem. Wyborny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.