lamotek.pl

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
szpinak liście, mrożony - 600 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 500 g
sól - 1 szczypta
ser twaróg półtłusty - 100 g
tymianek świeży - 30 g
ciasto francuskie - 275 g
polędwica wieprzowa - 500 g
śmietana 30% - 100 g
Sherry - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Pieczarki myjemy i siekamy. Połowę drobno posiekanej cebuli podsmażamy z grzybami na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy listkami tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy sherry i gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.
2.POLĘDWICĘ ZAWIJAMY W CIASTO FRANCUSKIE:
Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podsmażamy ze wszystkich stron na 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek przez ok. 6 minut. 2 żółtka i ser twarogowy dodajemy do pieczarek i mieszamy. Dodajemy taką ilość bułki tartej, aby powstała formowalna masa. Połowę rozkładamy centralnie na rozwiniętym cieście francuskim. Umieszczamy na niej polędwicę wieprzową, obkładamy pozostałymi pieczarkami. Ciasto zwijamy dookoła, brzegi dobrze dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie zrumieniło.
3.PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK:
Szpinak rozmrażamy, osączamy i dusimy z pozostałą cebulą na gorącej oliwie. Dolewamy 50 ml wywaru i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Doprawiamy do smaku i podajemy z polędwicą.
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Pieczarki myjemy i siekamy. Połowę drobno posiekanej cebuli podsmażamy z grzybami na gorącym maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy listkami tymianku, solą i pieprzem. Dodajemy sherry i gotujemy na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Przekładamy do miski i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia.

2

POLĘDWICĘ ZAWIJAMY W CIASTO FRANCUSKIE

Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i mocno podsmażamy ze wszystkich stron na 1 łyżce gorącej oliwy z oliwek przez ok. 6 minut. 2 żółtka i ser twarogowy dodajemy do pieczarek i mieszamy. Dodajemy taką ilość bułki tartej, aby powstała formowalna masa. Połowę rozkładamy centralnie na rozwiniętym cieście francuskim. Umieszczamy na niej polędwicę wieprzową, obkładamy pozostałymi pieczarkami. Ciasto zwijamy dookoła, brzegi dobrze dociskamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i smarujemy pozostałym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 minut, pod koniec przykrywamy folią aluminiową, aby ciasto za bardzo się nie zrumieniło.

3

PRZYGOTOWUJEMY SZPINAK

Szpinak rozmrażamy, osączamy i dusimy z pozostałą cebulą na gorącej oliwie. Dolewamy 50 ml wywaru i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5-7 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wywaru. Doprawiamy do smaku i podajemy z polędwicą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2890,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481,7 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

30 g

🥬

Błonnik

31,4 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy