lamotek.pl

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis

Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 2 łyżki
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
ciasto francuskie - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
Szpinak Baby - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY:
Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
2.KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA:
W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.
3.PIECZEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.
Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY

Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

2

KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.

3

PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1534,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

383,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25 g

🌾

Węglowodany

27 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

10,6 g

Podobne przepisy

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl