lamotek.pl

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą

Gdy zaczyna się sezon na rabarbar, warto mieć sprawdzone przepisy pod ręką, a wśród nich przepis na minibabeczki z rabarbarem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 50 g
cukier brązowy - 60 g
masło - 125 g
mleko - 150 ml
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
rabarbar - 150 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 350 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
ser mascarpone - 300 g
dżem malinowy - 2 łyżki
śmietana 30% - 225 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY RABARBAR:
Czekoladę grubo siekamy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2.PIECZEMY BABECZKI:
Masło, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i mleko szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę i rabarbar, mieszamy przez chwilę. Ciasto, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i kroimy na małe trójkąty (o długości boku ok. 4 cm). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12 minut.
3.PODAJEMY Z SERKIEM I KONFITURĄ:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier wanilinowy. Serek mascarpone mieszamy na gładką masę, dodajemy śmietanę. Jeszcze ciepłe lub ostudzone babeczki podajemy z serkiem mascarpone i konfiturą według uznania.
Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 35

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY RABARBAR

Czekoladę grubo siekamy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2

PIECZEMY BABECZKI

Masło, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i mleko szybko zagniatamy. Dodajemy czekoladę i rabarbar, mieszamy przez chwilę. Ciasto, podsypane odrobiną mąki, rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i kroimy na małe trójkąty (o długości boku ok. 4 cm). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12 minut.

3

PODAJEMY Z SERKIEM I KONFITURĄ

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier wanilinowy. Serek mascarpone mieszamy na gładką masę, dodajemy śmietanę. Jeszcze ciepłe lub ostudzone babeczki podajemy z serkiem mascarpone i konfiturą według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4336,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy

Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl