lamotek.pl

Deser cassata alla siciliana • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Deser cassata alla siciliana

Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

czekolada biała - 300 g
cukier puder - 50 g
cytryna - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech laskowy - 20 g
orzech włoski - 20 g
wiśnia - 80 g
likier amaretto - 20 ml
ser ricotta - 500 g
bakalie - 100 g
cukier - 145 g
jajko - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 50 g
pistacje - 50 g
mąka pszenna - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO WYLEWAMY NA BLACHĘ:
Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz zmielone pistacje. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
2.WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU:
Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gdy desery będą stabilne, wyjmujemy je z foremek. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na zmrożony kamień lub szklaną deskę wylewamy roztopioną czekoladę i kiedy się zmrozi, zdejmujemy płat czekolady i obkładamy nią desery. Wkładamy do lodówki, żeby stężały. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Deser cassata alla siciliana

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO WYLEWAMY NA BLACHĘ

Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz zmielone pistacje. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.

2

WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU

Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gdy desery będą stabilne, wyjmujemy je z foremek. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na zmrożony kamień lub szklaną deskę wylewamy roztopioną czekoladę i kiedy się zmrozi, zdejmujemy płat czekolady i obkładamy nią desery. Wkładamy do lodówki, żeby stężały. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5679,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,3 kcal

🥑

Tłuszcz

24,8 g

🌾

Węglowodany

49,8 g

🥬

Błonnik

13,9 g

💪

Białko

13,9 g

Podobne przepisy