Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym • przepis • składniki • przygotowanie
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
naczynie żaroodporne moździerz ręcznik papierowy pędzelek Marynata Do naczynia wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie talarki, zest z cytryny i zest z limonki oraz sok z 4 limonek, świeżo mielony pieprz, sól i olej rzepakowy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą łyżki lub trzepaczki.
DO SOSU DODAJEMY
pokrojoną w piórka cebulę. MIESZAMY WSZYSTKIE: składniki. MARYNATĘ ODSTAWIAMY NA: bok.
DORADA DORADY PŁUCZEMY
pod bieżącą wodą na zewnątrz i od środka, usuwamy żyłę ze środka ryby, łuski, oczy, skrzela, płetwy z tyłu oraz płetwy z dolnej, górnej i bocznej części ryby.
DORADĘ POSYPUJEMY SOLĄ
i pieprzem z obu stron, a także od środka.
DORADĘ NACINAMY NA
bokach z obu stron za pomocą ostrego noża.
LIŚCIE KOPRU WŁOSKIEGO
wkładamy w nacięcia.
DORADY FASZERUJEMY OD
środka zamarynowanymi cebulami.
RYBY PRZEKŁADAMY DO
naczynia, na każdą rybę nakładamy 2 plasterki cytryny z obu stron. RESZTĘ MARYNATY WYLEWAMY: na dorady.
NACZYNIE Z RYBAMI
przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na najlepiej 24 godziny (minimum 2 godziny).
SOS DZIEWICZY DO
naczynia wrzucamy pokrojoną w drobna kostkę cebulę, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane ząbki czosnku, nasiona kolendry roztarte w moździerzu.
DO NACZYNIA WRZUCAMY
podzieloną na segmenty 1 cytrynę, dodajemy pozostały sok z cytryny.
DO SOSU DODAJEMY
delikatnie posiekane liście świeżego tymianku oraz liście świeżej bazylii pokrojone w paski.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY
oliwą extra virgin.
MIESZAMY, DODAJEMY ŚWIEŻO
mielony pieprz i sól.
SOS ODSTAWIAMY NAJLEPIEJ
na cały dzień do lodówki.
KOPER WŁOSKI ODCINAMY
łodygi kopru z góry, oczyszczamy spód, zostawiamy piętkę. KOPER KROIMY W: talarki.
WRZUCAMY JE DO
miski, polewamy odrobiną oliwy, posypujemy odrobiną pieprzu i odrobiną soli. MIESZAMY.
SOS KREOLSKI W
moździerzu rozcieramy 2 ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chili z pestkami oraz kminek – wszystkie składniki rozcieramy.
DO MOŹDZIERZA DODAJEMY
odrobinę soli i 1 posiekany pęczek kolendry, składniki rozcieramy.
DODAJEMY 5-6 ŁYŻEK
oliwy.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PRZED GRILLOWANIEM ZA
pomocą ręcznika papierowego smarujemy kratę odrobiną oleju rzepakowego.
Z ZAMARYNOWANYCH RYB
zdejmujemy cytryny, kilka talarków cytryny zostawiamy do dekoracji.
DORADY GRILLUJEMY BEZPOŚREDNIO
na rozgrzanej kracie.
DORADY SMARUJEMY Z
obu stron sosem kreolskim.
GRILLUJEMY PO 8
minut z każdej strony.
NA GRILL KŁADZIEMY
koper włoski, grillujemy go z każdej strony ok. 5 MINUT, AŻ: będzie miękki.
PLASTERKI CYTRYNY POZOSTAWIONE
do dekoracji grillujemy chwilę z obu stron.
MAŁĄ BAGIETKĘ KROIMY
na pół, następnie odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na cienkie pajdy, które smarujemy sosem kreolskim.
BAGIETKI CHWILĘ
grillujemy.
SOS DZIEWICZY PRZEKŁADAMY
do miseczki.
SPÓD TALERZA LUB
łupka smarujemy sosem kreolskim, na sos nakładamy talarki grillowanego kopru, górę kopru smarujemy sosem kreolskim, na koper kładziemy rybę, a na nią grillowane kawałki cytryny.
GRILLOWANE PAJDY KROIMY
na paski i układamy na talerzu z doradą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4933,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1233,4 kcal
Tłuszcz
61,0 g
Węglowodany
76,8 g
Błonnik
103,8 g
Białko
103,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!

Biscotti z migdałami i orzechami
Ciasteczka inspirowane włoskim przysmakiem – biscotti. W przepisie Kingi są pełne orzechów i idealnie nadają się do porannej kawy.

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.

Syrop dyniowy
Syrop, o którym wielu marzy przez cały rok, czekając na powrót sezonu dyniowego. Pyszny dodatek do kaw i herbat o korzennym aromacie i dyniowym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!